Ako vybrať sušičku ovocia?

susicka-ovocia

Zaujíma vás, prečo si takú sušičku vôbec zaobstarať? Nemusíte byť ani vášnivým pestovateľom alebo hubárom na to, aby vám doma zostávalo viac ovocia či húb, než ktoré dokážete spotrebovať pred tým, než sa vám všetko začne kaziť. Aby ste mohli zásobu uchovať napríklad na neskôr, dokonca na nasledujúcu sezónu, s tým vám pomôže práve sušička. 

Na bežné príležitostné sušenie ovocia, zeleniny a húb postačia menšie sušičky. Ak ste majiteľom rozsiahlejšej záhrady a vaša úroda je tým pádom väčšia, potom sa vyplatí zaobstarať si väčšiu sušičku - tu sa potom môžete rozhodovať, či je pre vás dôležitá rýchlosť sušenia či úspora elektriny pri sušení.

Ako vlastne sušičky fungujú? Ako už názov napovedá, sušička pomáha odparovať vodu, k čomu dochádza zahrievaním potravím do tej miery, kedy sa škodlivé látky nemôžu množiť. Vďaka tomu sa usušené potraviny nebudú kaziť a výrazne sa tak predĺži ich trvanlivosť.

susicka-ovovoce

Ako vybrať tú správnu?

Ako sme už asi naznačili v úvode, než si začnete sušičku vyberať, je dôležité si pár vecí ujasniť vopred, aby ste vybrali takú, ktorá bude odpovedať vašim potrebám a nárokom. Medzi kľúčové parametre môže patriť koľko plodín a ako často chcete sušiť, jej veľkosť, príkon, tvar alebo materiál, z ktorého je vyrobená. Všetko si ďalej rozpíšeme.

Príkon

Príkon udáva množstvo energie, ktorú dodá zo siete do spotrebiča za určitú dobu - energetická náročnosť. Obvykle sa príkon u sušičiek pohybuje v rozmedzí od 200 do 700 W. Ak sa jedná o typ pre profesionálov, je možné nájsť aj také s príkonom 1000 W.

Výkon sušičky sa vám bude hodiť práve pri výbere, kedy je treba si premyslieť, ako často a koľko toho vlastne chcete sušiť. Môžete sa riadiť heslom: "Čím viac, tým viac." Nie je nutné si pre istotu kupovať sušičku výkonnejšiu. Pri rýchlom sušení sa totiž z potravín vytráca najviac vitamínov a výživných zložiek a vaše sušenie by sa v konečnom dôsledku mohlo minúť účinkom.

Ak plánujete teda sušiť príležitostne, mal by vám postačovať výkon do 300 W.

Veľkosť a kapacita

Veľkosť sušičiek potravín sa určuje počtom dosiek, a aká kapacita bude ideálna priamo pre vás, vyplýva z objemu spracovávaných plodín a z frekvencie používania. Zohnať môžete sušičky s počtom sušiacich dosiek v počte od 3 do 15. Najčastejšie sa pohybujú okolo počtu 5 - tie sú taktiež obvykle ideálne. Zatiaľčo sušičky s 3 doskami nie sú dostatočné ani pre menšiu úrodu, modely s viac než 9 doskami skôr využijú nadšenci do zberu húb alebo raw stravy.

Pokiaľ si nie ste veľkosťou úplne istí, nezúfajte, niektoré sušičky síce majú pevne daný počet dosiek (najmä tie hranaté), na druhej strane guľaté sušičky umožňujú následne kapacitu zvyšovať prikúpením náhradných poschodí či znižovať podľa vašej potreby. Čo je výhodné aj v prípade, že nesušíte vždy rovnaké množstvo plodín a tak si kapacitu môžete regulovať podľa potreby. Niektoré modely navyše ponúkajú aj možnosť nastaviť výšku jednotlivých dosiek a to o viac než o jeden centimeter.

susicka-ovoce

A pokiaľ vás zaujíma, koľko miesta vám sušička zaberie, potom v priemere majú sušičky rozmer 20 - 40 cm, kde sa výška odvíja od počtu dosiek na sušenie.

Materiál - nerez či plast?

Najčastejšie sa vyrábajú z plastu alebo z nerezu. Nerez ponúka vyššiu životnosť a kvalitné spracovanie, to všetko však súvisí aj s vyššou cenou. Na trhu sa dajú zohnať aj sušičky vyrobené z mimoriadne pevných a odolných plastov. Na druhej strane je dôležité vyvarovať sa tým z lacných nekvalitných plastov. Tie dlho nevydržia. Kvalitu použitého plastu našťastie spoznáte dotykom - pokiaľ má plast horšiu kvalitu, vydá pri poklepaní nechtom drnčivý zvuk. Ďalším možným ukazovateľom je jeho hmotnosť - čím vyššia hmotnosť, tým by mala byť lepšia kvalita, odolnosť a pevnosť.

Nakoniec, o kvalite vypovedá aj cena - podozrivo lacná sušička pravdepodobne nebude vyrobená z dostatočne kvalitného materiálu.

Tvar

Možno sa vám tvar ako zásadný parameter nezdá, avšak podľa tvaru sušičky sa líši aj spôsob rozvodu tepla - čo je už parameter kľúčový. Je možné zohnať sušičky, ktoré majú guľatý tvar (stohovateľný) alebo hranatý (policový).

Guľaté sušičky

  • Teplo stúpa zdola smerom hore (motor je umiestnený v spodnej časti).
  • Tácky sušičky sú guľaté a skladajú sa na seba.
  • Je nutné v priebehu meniť poradia táciek a všetky ich preskladať - potraviny v strede a na nižších táckach sa ohrievajú rýchlejšie (sú bližšie k motoru)
  • Nutné overiť či má sušička v spodnej časti aj tácku bez otvorov, ktorá zachytí kvapkajúcu šťavu a tá tak nepoškodí motor.
  • Pokiaľ táckou nedisponujete, bude vhodné zakúpiť špeciálnu sušiacu vložku pre šťavnaté suroviny.

    Sušička-ovoce-Gorenje-FDK-24-DW


Kruhová sušička je pre vás ideálna, pokiaľ ju chcete využívať len občas. Nebude takou prekážkou jej obtiažnejšia konštrukcia a isto vás presvedčí aj jej nižšia obstarávacia cena.

Hranaté sušičky

  • Motor umiestnený na boku sušičky.
  • Tácky neskladáte na seba, ale vkladajú sa podobne ako plech do trúby.
  • Vzduch je ventilovaný vodorovne a potraviny sa sušia rovnomerne a nie je nutné meniť poradie táciek.
  • Prístup k jednotlivým táckam je jednoduchší, môžete vytiahnuť iba jeden a skontrolovať priebeh sušenia.
  • Výhodou je, že niektoré tácky môžete vybrať úplne a sušiť aj väčšie kusy plodín (prípadne aj nechať vykvasiť chlieb)
  • Motor, ktorý je umiestnený na boku, nemôže poškodiť kvapkajúca šťava.
  • Môžete dokúpiť špeciálne sušiace vložky (aby šťava z vrchných táciek neodkvapkávala na spodné).


Hranatá sušička je pre vás vhodná, pokiaľ plánujete sušiť v pravidelnejších intervaloch. Lepší design a jednoduchšia prevádzka pri sušení sa však doráža na vyššej cene oproti sušičkám guľatým.

Programy

Väčšina skutočne lacnejších sušičiek má iba možnosť zapnúť/vypnúť, priebeh a dĺžka sušenia si musíte sledovať a určovať sami. U ostatných sušičiek sa môžete dočkať až 8 rôznych režimov.

  • Fast– užitočný pri sušení mäsa (teplota na maximum mäso rýchlo usuší a zároveň zachová dostatok živín).
  • Raw– obľúbená raw strava sa nijak tepelne neupravuje, pre dlhšie skladovanie je však výhodnejšie potraviny aspoň usušiť. Teplota sa pohybuje okolo 42°C – dostatočná pre usušenie, ale nebudete mať žiadne straty na živinách.
  • Combo– tento program je vhodný pre sušenie šťavnatejších plodín (paradajky), vďaka tomu, že pracuje v režimu striedania teplôt (najskôr vysoká, potom sa zníži) a uchová si tým väčšina živín.
  • Low– ideálna pre sušenie byliniek, keďže suší za nízkych teplôt (max. 40°C).


Môžete sa stretnúť aj s množstvom ďalších špeciálnych programov, ktoré ocení každý náročnejší užívateľ. Niektoré sušičky majú aj programy, ktoré ocenia hlavné hubári pri sušení húb. 

Hlučnosť

V prípade, že sa chystáte využívať hlavne nočný prúd, bude pre vás zásadným parametrom aj hlasitosť sušičky, obzvlášť pokiaľ budete mať sušičku umiestnenú v obývaných miestnostiach. Kvalitnejšie sušičky bývajú veľmi tiché. Na druhej strane tie menej kvalitné, dokážu vydávať naozaj nepríjemný hluk z ventilátorov. Z tohto dôvodu skontrolujte v uvedených parametroch hodnotu hlučnosti (bude uvedená v decibeloch). Všeobecne platí, že čím menší a lepší prístroj vybavený aj dokonalejším horkovzdušným systémom, tým menší zvuk bude vydávať.

susicka-ovoce

Väčšina sušičiek dosahuje prijateľných 46 dB. Pre porovnanie, hlasitosť rýchlovarných kanvíc dosahuje 74 dB.

Regulácia teploty

Regulácia teploty, alebo termostat, je funkcia, ktorá umožňuje nastavenie teploty sušenia. Každá potravina sa odporúča sušiť pri rozličnej teplote, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov a ďalších dôležitých látok. U sušičiek sa môžete stretnúť s dvomi alebo tromi možnosťami nastavenia teploty podľa druhu potravín. Niektoré majú aj otočný regulátor teploty, kde si teplotu môžete sami nastaviť. Vyberať si môžete aj podľa toho, čo budete chcieť najčastejšie sušiť.

Bylinky, korenie a kvetiny sa odporúča nastaviť na teplotu na cca 35–40 °C. U ovocia, zeleniny a húb je ideálne voliť teplotu strednú, teda 50–55 °C. V prípade, že sa rozhodnete sušiť napríklad mäso, potom je ideálny stupeň najvyšší, ktorý sa pohybuje okolo 56–60 °C. Regulovať teplotu môžete väčšinou v rozmedzí 35 – 75°C, čo vám postačí na väčšinu potravín. Pokiaľ teda budete chcieť sušiť viac druhov potravín, alebo uvažujete o pravidelnom sušení, určite sa vám vyplatí zaobstarať si sušičku s termostatom.

S týmto súvisí aj dĺžka sušenia, ktorá sa u každej potraviny líši (hroznové víno, figy a marhule môžete sušiť až 30 hodín, banány zhruba 10 hodín). Lacnejšie sušičky to nemusia úplne zvládnuť a ovocie, ktoré sa suší dlhšiu dobu, by mohlo začať plesnivieť vďaka vlhkosti a teplu. Navyše je dôležité po určitom čase sušičku z bezpečnostných dôvodov vypnúť. Niektoré majú časový spínač nastavený na 12 hodín prevádzky, iné ku príklad až na 40 hodín.

Časovač

Ďalšou možnosťou sú sušičky s časovačom. Časovač nie je nič neobvyklé - využívate ho určite u väčšiny spotrebičov (mikrovlná rúra, pračka, umývačka atď.). Práve u sušičky je toto veľmi príjemná vlastnosť a nebudete tak nútení sledovať niekoľko hodinové sušenie. Časovač vám umožní nastaviť čas, počas ktorého má sušenie prebiehať, ale aj kedy sa má sušenie spustiť, čo sa veľmi hodí v prípade nočného tarifu. Nie ste tak obmedzený iba na tlačítko vypnúť a zapnúť, a dáva vám to omnoho väčšiu slobodu, a nebudete sa musieť báť, že v prípade zabudnutia vyhoríte. Väčšina sušičiek má zabudovanú ochranu proti prehriatiu. 

susicka-ovoce

Ďalšie dôležité tipy!

  • Umiestnenie: ideálne je suché, dobre vetrané a čisté miesto.
  • Čistenie: niektoré sušičky už môžete dať do umývačky, inak iba vodou či namočenou handričkou, neagresívnym čistiacim prostriedkom - keď je už sušička chladná a nie je zapojená do siete. 
  • Kontrolka prevádzky: svetelná signalizácia či je sušička zapnutá/vypnutá - nemajú ju všetky sušičky, ale je to užitočná vlastnosť.
  • Možnosť dokúpenia náhradných dielov v prípade, že sa vám nejaký váš rozbije, môže byť dobrým aspektom rozhodovania. 
  •  Špeciálne dosky pre bylinky, ktoré majú jemnejšie sieťovanie, aby nimi neprepadali. 
  • Niektoré guľaté sušičky majú zabudovaný otočný kruh, ktorý zaistí lepšiu cirkuláciu vzduchu (k niektorým je možnosť dokúpenia).
  • K menšiemu množstvu hlavne hranatých sušičiek môžete zaobstarať aj nepriľnavé teflónové vložky, ktoré využijete u plodín, ktoré v dužine obsahujú veľké množstvo vody. U guľatých môžete nahradiť špeciálnymi fóliovými miskami.


Dúfame, že vám náš článok pri rozhodovaní pomohol, my sa na vás budeme tešiť s ďalšími radami a typmi. Na záver pridáme fotku, ako môže vypadať sušička zhotovená doma. Tú však z bezpečnostných dôvodov neodporúčame :).

susicka-ovoce

Medzitým sa môžete tiež pozrieť na niektorý z našich ďalších článkov.

Team Od Suseda

Nastavenia cookies

Používame súbory cookie, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze prevádzky webovej stránky neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť

Nevyhnutné (vždy aktívne, nemožno vypnúť)
Tieto cookie sú potrebné na správne fungovanie webovej stránky
Analytické
Pomáhajú nám pochopiť, ako používate webové stránky. Môžeme ich použiť na zlepšenie
Profilovanie (marketing)
Vďaka týmto cookie súborom vám môžeme zobrazovať relevantný obsah a reklamy, ktoré pre vás môžu byť zaujímavé a užitočné