Zahrejte sa počas vianočných sviatkov

banner-vianocny-sviatky

Už túto nedeľu sa môžeme tešiť na poslednú adventnú nedeľu a zároveň aj na Štedrý večer. K Vianociam patria nielen cukrovinky a vianočný stromček, ale aj tradičné vianočné teplé nápoje a vianočné trhy. Ak sa vám však nechce von na trh, nezúfajte, poradíme vám, ako si nápoje môžete pripraviť aj doma. Pripravili sme pre vás zoznam alkoholických, ale aj nealkoholických nápojov. Okrem klasickej kávy a teplého čaju (napríklad pečený čaj) si tak budete môcť pripraviť nielen vianočný punč, varené víno alebo klasický grog.

Varené víno

Varené víno patrí asi medzi najobľúbenejšie vianočné nápoje a receptov ako ho pripraviť, nájdete určite nespočet, ale vždy majú rovnaký základ. Uvaríte biele alebo červené víno, pridáte korenie, a ak požadujete silnejší efekt, môžete pridať aj pár kvapiek destilátu (napríklad slivovice). U nás je najrozšírenejšia kombinácia červeného vína so škoricou a klinčekmi. Príprava nie je nijako zložitá a zaberie vám zhruba 10 minút a ďalších 15 minút varenia.

svarene-vino

A čo všetko budete potrebovať?

  • Voda (cca 400 ml)
  • Hnedý trstinový cukor (6 polievkových lyžíc alebo 120 g)
  • Klinčeky podľa vašej chuti (5 – 15 ks)
  • Škorica podľa vašej chuti (1 – 4 ks)
  • Fľaška červeného vína
  • Citrón alebo pomaranč
  • Ďalšie korenie podľa chuti: štipka muškátového orieška, hrozienka alebo badián.


Postup
:

  1. Citrón a pomaranč umyte a usušte. Potom orežte kôru v jednej dlhej špirále a dužinu nakrájajte na plátky.
  2. Do pripraveného hrnca nalejte vodu, prisypte cukor, plátky citrusov, klinček, muškátový oriešok a zvitok škorice. Pomaly varte približne 10 minút. Môžete podliať trochou vody.
  3. Potom vyberte korenie a plátky všetkých citrusov a primiešajte víno, a ďalej varte takmer k varu.
  4. Varené víno potom môžete preliať do pohárov a ozdobiť kúskami olúpanej kôry z citrusov.

Grog

Ďalším nápojom, ktorý je spätý s vianočným obdobím, je grog. Rovnako ako u vareného vína, je príprava grogu naozaj jednoduchá a vystačíte si so štyrmi základnými surovinami - rum, voda, cukor, citrón. Vyskúšať však môžete nielen tradičné, ale aj menej klasické recepty a vyskúšať tak bazový vínny grog, medový či griotkový grog.

vanocni-caj

Klasický rumový grog

Tu je príprava asi najjednoduchšia. Stačí, keď pohár naplníte asi z 2/3 vriacou vodou a zalejete 4 cl rumu. Pridáte podľa chuti pár kociek cukru, plátky citróna, zamiešate a podávate.

Griotkový grog

Ďalší veľmi obľúbený grog a to najmä u žien. Obľúbenosti sa teší hlavne vďaka chuti - nie je tak silný a naopak má pomerne sladkú chuť.

Postup je rovnaký ako u klasického grogu. Vo 2/3 vriacej vody rozpustíte krupicový cukor (podľa vašej chuti 2-3 kávové lyžičky) a pridáte 2 cl rumu a 4 cl griotky. Na záver môžete pridať olúpaný plátok citróna.

Bazový vínny grog

Ako už názov napovedá, nebude sa jednať o klasický grog s rumom, ale s vínom.

Ingrediencie:

  • 75 cl červeného vína
  • 50 cl bazovej šťavy
  • 3 sáčky korenia na punč
  • 5 lyžíc javorového sirupu,
  • 25 cl rumu
  • plátky citróna

    caj-skorice

Postup

  1. Červené víno a bazovú šťavu ohrejte spoločne s korením na punč.
  2. Necháte 10 minút odležať.
  3. Potom do zmesi zamiešajte javorový sirup a rum.
  4. Môžete podávať v pohároch, ktoré ozdobíte plátkom citróna.

Slávnostný grog

Samotný názov priamo nabáda k tomu, aby ste si ho doma pripravili práve tento víkend.

Ingrediencie:

  • 40 cl červeného vína
  • 0,3 dcl Napoleon Ambassador (či iné kvalitné víno z dubových sudov)
  • 10 cl vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • Trochu škorice a klinčekov
  • Pomaranč a citrón
  • 30 g umytých hrozienok a 30 g lúpaných mandlí

Postup:

  1. Do vody pridáte cukor, škoricu, klinčeky, kôru z citróna a pomaranče.
  2. Všetko povaríte cca 10 minút.
  3. Zo zmesi vyberiete korenie a kôru, pridáte šťavu z citróna a pomaranča, červeného víno, hrozienka a na dĺžku posekané mandle.
  4. Celú zmes opäť privediete do varu.
  5. Pred servírovaním pridáte víno Napoleon, ktoré môžete nalievať cez sitko.

Čaj s grogom

Samozrejme aj čaj si môžete spestriť kvapkou alkoholu. Postačí, keď do šálky čaju, ideálne silného čierneho, osladeného medom, pridáte panáka brandy (5 cl). Opäť môžete doladiť citrónom.

Brusnicový grog

Ingrediencie:

  • 0,4 dcl bieleho rumu
  • 12 cl brusnicového džúsu
  • Limetka
  • Brusnice či mletá škorica

    napoje-svatky

Postup:

  1. Uvaríte brusnicový džús so šťavou z limetky a odstavíte.
  2. Dolejete bielym rumom.
  3. Môžete podľa seba ozdobiť brusnicami či mletou škoricou.

Grog s vaječnými žĺtkami

Ingrediencie:

  • 0,2 dcl rumu
  • 0,4 dcl mlieka alebo vody
  • 3 žĺtky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor
    grog_1

Postup:

  1. Žĺtky s cukrom ušľahajte vo vodnom kúpeli.
  2. Pridajte horúce mlieko a rum.
  3. Môžete ozdobiť opäť podľa vášho vkusu - napríklad posypať kávou.

Horiaci grog

Ingrediencie: 

  • 0,5 dcl rumu,
  • 15 cl vody
  • 3 lyžičky cukru krupička
  • lyžičku citrónovej šťavy
  • plátok citrónu na ozdobenie

Postup: 

  1. Pohár nahrejte, dajte do neho cukor, pokvapkajte citrónovou šťavou, zalejte vriacou vodou a zamiešajte.
  2. Ozdobíte plátkom citrónu, ktorý opatrne zalejte vopred zahriatym rumom a zapálite.
  3. Ihneď podávate, akonáhle sa nápoj premieša, zhasne.

Punč

Ďalším klasickým vianočným nápojom je punč. Ak máte radšej silnejší, stačí pridať viac rumu. Ak máte radšej sladší, môžete použiť namiesto rumu griotku a polosladké alebo sladké víno.

Vianočný punč

Ingrediencie:

  • 1 l červeného vína
  • 0,4 l čierneho čaju
  • 0,15 l rumu (prípadne griotky)
  • citrón
  • škorica
  • klinčeky
  • ovocie podľa vašej chuti (jablká, citrusy, ananás,…)
  • cukor

Postup:

  1. Do hrnce nalejte víno a čaj, a na miernom ohni ohrievajte.
  2. Hneď na začiatku pridajte aj plátky citrónu, škoricu i klinčeky, aby mohli, čo najdlhšie uvoľňovať do punču svoju arómu.
  3. Nahrejte si poháre a nalejte do nich rum. Pridajte aj ovocie, ktoré ste si zvolili.
  4. Až sa obsah hrnca prehreje, prelejte ho cez sitko do pripravených pohárov.
  5. Je lepšie, keď neprejde varom – neodparí sa z neho toľko alkoholu.
  6. Ozdobiť môžete plátkom citrusu či iného ovocia.

Horiaci punč

Ingrediencie:

  • 3 kávové lyžičky cukru
  • lyžička citrónovej šťavy
  • 1 – 1,5 dcl vriacej vody
  • plátok citrónu
  • 0,5 – 1 dcl rumu (nepoužívajte rum „tuzemský“ - nehorí)

    f78c5c56b7e087924abb1cf56920c7e6--victorian-party-victorian-christmas

Postup:

  1. Do vopred predhriatych pohárov nasypte cukor a zalejte citrónovou štavou.
  2. Poháre dolejte vriacou vodou a zamiešajte.
  3. Navrch položte plátok citrónu, ktorý zalejete opatrne rumom a zapálite.
  4. Rovnako ako u grogu, uhasíte zamiešaním.

Vianočný punč staroanglický

Ingrediencie:

  • 300 g práškového cukru
  • 1 l vody
  • 1/2 muškátového oriešku
  • 5 dcl rumu (nie„tuzemského“)
  • 2 dcl koňaku (môže byť brandy)
  • 2 citróny

Postup:

  1. Ostrúhate kôru z citróna, pridáte šťavu z citróna, cukor a všetko zalejte vriacou vodou.
  2. Muškátový oriešok nastrúhate do nápoja a necháte 5 minút odležať.
  3. Precedíte a zmiešate s rumom a koňakom.

 

Dúfame, že ste si našli svoj obľúbený recept, ktorý vás úspešne zahreje a ak nie, vždy môžete staviť na istotu. My vám za celý náš tím prajeme nádherné a pokojné prežitie Vianočných sviatkov a tešíme sa na vás budúci týždeň.

Team Od Suseda